Dr. M. Sabri Koçak

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden 1980 yılında mezun oldu. Reklamcılık, yayın ve tasarım alanlarında çalıştı. 1996’da Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde göreve başladı. 2001 yılında yüksek lisans, 2006 yılında doktora eğitimini tamamladı.
Satranca, 1972 yılında, Fischer – Spassky asrın satranç maçına özenerek başladı. İlk üç sene satranca yakınlığı satranç kitaplarıyla sınırlı kaldı. Üniversitede satranç oynayanlarla tanıştı. 1976 yılında düzenlenen Ankara Üniversitesi SBF Satranç Turnuvasında birinci oldu.
1977 yılında Ankara Satranç Birinciliği Seçmelerine katıldı. Sonradan içinden Türkiye şampiyonu da çıkaran bu turnuvada 7 maçta yalnızca yarım puan kayıpla, 6,5 puanla birinci oldu. Sonraki Ankara Birinciliğinde de üçüncülüğü paylaştı. 1987 yılında Türkiye Birinciliğine katıldı. Turnuvayı sekizinci bitirdi. Kupanın, madalyanın olmadığı dönemde Ankara’da hemen her turnuvada ilk üç derecede yer aldı. Türkiye çapında ödüllü açık Birinci Vakıfbank turnuvasında ve Türkiye çapında Keçiören Belediyesinin düzenlediği Birinci Altın turnuvasında dördüncü oldu. 1992 yılında Ankara ikincisi olduktan sonra bir süre daha takım yarışmalarında oynadı. Türkiye Satranç liglerinde Çankaya Belediyesi Spor Kulübü, Gençlik Merkezi, Ankara Üniversitesi takımlarının birinci masa oyuncusu oldu. 2015 yılında Avrupa Emektarlar Takım Şampiyonasında yer alarak emektar milli oldu. Aynı uluslararası düzenlemede turnuvanın itiraz komisyonuna seçildi.
Pek çok ulusal ve uluslararası önemli satranç yarışmasında hakemlik görevi de yaptı. 2004 yılında FIDE uluslararası hakem unvanı aldı. 2004 yılında FIDE Instructor (3. Kademe -kıdemli antrenör), 2007 yılında FIDE Trainer (Dördüncü kademe -Baş antrenör) unvanlarını aldı. Ankara Üniversitesi Spor Kulübü satranç branşı yöneticisi olarak görev yaptı ve satranç eğitim çalışmalarını sürdürdü. Türkiye Satranç Federasyonunun düzenlediği eğitim etkinliklerinde görev aldı.
1987 yılından başlayarak birçok devlet okulu ve özel okullarda satranç dersleri verdi. Ankara Üniversitesi Sağlık-Kültür ve Spor Dairesinin düzenlediği üniversite öğrencilerine yönelik eğitim çalışmalarında satranç derslerini yürüttü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde ve Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda kredili seçmeli satranç dersleri verdi.
2007 yılından başlayarak Türkiye Emektarlar Milli Takımının antrenörlüğü yapmaktadır. 2009 – 2016 tarihleri arasında Türkiye Satranç Federasyonu Yayın Kurulu Başkanlığa görevini yürütmüş ve federasyonun süreli yayını olan “Mavikale”yi yönetmiştir.
2012 yılında “Klasik Satranç Mirası” kitabının editörlüğünü yapmıştır. “Chess Olympiads and İstanbul 2012” kitabını eski Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Hayri Özbilen ile birlikte derlemiş ve yayına hazırlamıştır. 2012 yılında ilk satranç kitabı olan “Adım Adım Satranç 1” kitabını yazmış ve yayınlamıştır. Birçok süreli yayın için de satranç köşesi hazırlamıştır.