Geri Dön

GÖKYAY VAKFI SATRANÇ MÜZESİ “KÜLTÜR SANAT BULUŞMALARI” DEVAM EDİYOR

20 Şubat 2016

 

GÖKYAY VAKFI SATRANÇ MÜZESİ “KÜLTÜR SANAT BULUŞMALARI” DEVAM EDİYOR

 

SATRANÇ ATMOSFERİNDE ‘CAZ’A DAVETLİSİNİZ…

BU KONSER CAZ VE SATRANÇLA SONSUZLUĞU VAAT EDİYOR

Ünlü Caz Piyanisti Janusz Szprot ve kardeşi Saksafonist Lech Szprot, Başkentlileri Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde caz ziyafetinde buluşturacak.

Guinness Rekorlar kitabına giren ve 553 özel satranç takımı ile  “Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”nun sergilendiği Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde “Kültür ve Sanat Buluşmaları” devam ediyor.

Modern müzecilik anlayışı ile dikkat çeken ve farklı etkinlik ve organizasyonlara ev sahipliği yapan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Başkentli sanatseverleri caz ziyafetine davet ediyor. Yılın ilk ayında “5 Çayı Dinletileri”nde ünlü piyanist Ayşe Ediz’i konuk eden Müze, 27 Şubat Cumartesi günü saat 19.00’da caz müziğinin ünlü isimleri Piyanist Janusz Szprot ve kardeşi Saksafonist Lech Szprot ile sanatseverleri buluşturacak.

CAZ VE SATRANÇ İNSANIN RUHUNU TEDAVİ EDER

Caz ve satranç arasında benzer bir anlatım tarzı olduğunu ifade eden Janusz Szprot, sınırların ve kuralların olduğu bu dünyada, caz ve satrançla sonsuz bir evrene ulaşabileceğini savunuyor.

Cazın sıklıkla satrançla kıyaslandığına dikkat çeken Piyanist Janusz Szprot, konuya ilişkin düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Caz da satranç da insanın ruhunu tedavi eder. Her ikisi de çok yönlü, sofistike yapılara sahiptir. Her ikisi için de yeni bir yaklaşım, yaratıcılık ve yeniden icat gerekir. Ayrıca hem caz hem de satranç inanılmaz bir çalışmayı, pratik yapmayı ve hayal gücünü gerektirir. Büyük satranç oyuncuları ve ünlü müzisyenler kendilerine has bir stil geliştirirler. Ve bu stil onların markaları, işaretleri yani imzaları haline gelir. Bir tasarımcı gibi, bir besteci de yaratıcı yollar bulmak için çalışır. Çeşitli satranç takımlarının tasarımları da caz gibi belirtilen sayısız yönlendirme içerir aslında. Örneğin gotik bir model geleneksel caz formatları ile karşılaştırılırken, Madonna melodisindeki trio performansı gibi popüler kültürün geçerli trendlerini de içerir. Tıpkı Harry Potter satranç takımındaki karakterler gibi.”      

CAZ PİYANİSTİ JANUSZ SZPROT

Polonya asıllı olan ve müzik hayatına Türkiye’de devam eden Janusz Szprot, besteci, aranjör, müzikolog ve caz piyanisti olarak zengin bir sanat geçmişine sahip. Dünyaca ünlü sayısız caz yıldızı ve Blues solistleriyle çalışan Janusz Szprot, Avrupa, Asya, Afrika, Polonya ve Kuzey Amerika’nın en büyük festivallerinde ve turnelerinde sahne aldı. Müzik hayatına Türkiye’de devam etmeye karar veren Szprot, 1990 yılında Bilkent Üniversitesi’nde Caz Bölümü kurucusu ve Caz Çalışmaları Direktörü olarak görev aldı. 1993 yılında, Polonyalı ve Türk Caz Oluşumu’nu kuran Janusz Szprot, Sibel Köse, Kamil Erdem, Tuna Otenel, Önder Focan, Cem Aksel, Ferit Odman ve Meltem Ege gibi önemli Türk müzisyenlerle birlikte de çalıştı. Bugüne kadar 15 albüm çıkaran ünlü cazcının son albümü "Polonezkoy"/ "Na Tureckim Dywanie" adını taşıyor. Halen Çankaya Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Janusz Szprot, Alanya Hamdullah Emin Paşa (AHEP) Üniversitesi’nde de ders veriyor.

SAKSAFONİST LECH SZPROT

Janusz Szprot’un kardeşi Lech Szprot ise Polonya geleneksel caz ve popüler müziğinin en önde gelen isimlerinde biri. Saksafonist Lech Szprot, aynı zamanda vokalist, besteci, yapımcı, aranjör, grup lideri, öğretmen, müzik terapisti. Kariyeri boyunca klarnet, saksofon, flüt ve vokal alanlarında uzmanlık derecesine sahip Sanatçı, cazın en önemli orkestralarından biri olan Vistula River Brass'ın üyesi olarak da sahne aldı. Dünyada tanınan caz sanatçısı Lech Szprot, 1976 yılından bu yana Almanya, İskandinav ülkeleri, Fransa, Hollanda, İsviçre, Büyük Britanya, Bulgaristan, Türkiye, Avusturya ve Belçika başta olmak üzere birçok ülkede sayısız uluslararası organizasyonda ve festivalde sanatını sergileme imkanı buldu. 2005 yılında Varşova Geleneksel Caz Akademisi'ni kuran Lech Szprot'un kariyeri boyunca ürettiği gençlik eğitim programlarının yanı sıra enstrümantal ve sesli 20 bestesi, 15 albümü bulunuyor.