Geri Dön

GÖKYAY VAKFI SATRANÇ MÜZESİ’NDE 5 ÇAYI’NDA BULUŞALIM

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi “Kültür Sanat Buluşmaları” 30 Ocak’ta “Sandıktan Çıkan Notalar” ile başlıyor.

 

“5 Çayı Dinletileri” ile ilki gerçekleştirilecek Buluşmaların, konuğu ünlü piyanist Ayşe Ediz olacak.

Başkentte farklı konsepti ile geçen yıl kapılarını açan ve dünyanın en büyük satranç müzelerinden biri olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, kültür sanat buluşmalarının da yeni adresi. Yıl boyunca farklı etkinlik ve organizasyonlarla sanatseverleri bir araya getirecek “5 Çayı Dinletileri”nin ilk konuğu ünlü piyanist Ayşe Ediz.

Modern müzeciliğin önemli örneklerinden biri olan ziyaretçilerini dünya yolculuğuna çıkaran, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, satrançseverlerin ve özel organizasyonların da buluşma noktası oluyor. Yeni projeleriyle ziyaretçilerinin sanat ve kültür alanlarında da keyifli vakit geçirmelerini hedefleyen Müze, ülkemizin klasik müzik alanında önemli temsilcilerinden biri olan piyanist Ayşe Ediz’i Başkentlilerle buluşturacak. Ediz, çok özel bir hikayeye sahip olan “Sandıktan Çıkan Notalar” isimli çalışmasını 30 Ocak Cumartesi günü 17.00’da Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde sanatseverlere sunacak.

 

NOTALARLA YAŞATILAN VERA’NIN HİKAYESİ

Ayşe Ediz’in Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde seslendireceği “Sandıktan Çıkan Notalar”ın oldukça etkileyici bir hikayesi var. Aslında sandıktan çıkan bu notaların gerçek sahibi 1890’lı yıllarda Kars’ta doğan Vera Kanonikava.

Bir subay kızı olan ve 7 yaşındayken babasını savaşta kaybeden Vera, piyano ile genç yaşta tanışır. St. Petersburg’da, sadece savaşta ölen subay çocuklarının kabul edildiği Çar Nikolay’ın himayesindeki okula giden Vera’ya, o okuldan mezun olan tüm çocuklara verilen bir sandık verilir. Vera’nın sandığında yıllarca sadece notaları oldu. Mezuniyetinin ardından, bir süre Fransızca, Almanca ve Türkçe dersleri vererek bazı zamanlar sinemalarda sessiz filmlerde piyano çalan Vera’nın zor bir hayatı oldu. Birkaç yıl İstanbul’da yaşadıktan sonra Kars’a geri dönen Vera, 1965 yılında verem hastalığına yakalanarak hayatını kaybetti. Vera’nın Piyanosu ölümünün ardından satıldı. Ondan kalan sandık dolu notalar ise kız kardeşi Zoya tarafından, piyanist Ayşe Ediz’e verildi. İşte o sandıktaki notaları seslendirerek yıllardır Vera’yı yaşatan Ayşe Ediz, 30 Ocak Cumartesi günü Vera’yı “Sandıktan Çıkan Notaları” ile Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin ziyaretçileriyle buluşturacak.   

 

ÜNLÜ PİYANİST AYŞE EDİZ

Klasik müzik alanında önemli başarılarına imza atan Ayşe Ediz, Ankara Devlet Konservatuarı mezun olduktan sonra eğitimine Gazi Üniversitesi'nde devam etti. 1967 yılında girdiği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'ndan 2009 yılında emekli olan Ediz, bir süre orkestra şefi Hikmet Şimşek’in asistanı olarak TRT Korosunu çalıştırdı. ODTÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde de piyano eğitimi veren Ediz, sanat hayatına Devlet Tiyatrosu ile yaptığı müzikal çalışmalarıyla devam ediyor.