Geri Dön

TÜRKİYE’NİN ‘ŞAH’I SATRANÇ TAHTASINA TAŞINACAK

11 Ekim 2016

 

TÜRKİYE’NİN ‘ŞAH’I SATRANÇ TAHTASINA TAŞINACAK

ANKARA’NIN KÜLTÜREL VE TARİHİ DEĞERLERİ 64 KAREDE BULUŞACAK

GÖKYAY VAKFI SATRANÇ MÜZESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI AKIN GÖKYAY:

“HEDEFİMİZ TÜRKİYE’NİN DEĞERLERİNİ SATRANÇ TAHTASINA TAŞIMAK”

 

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük satranç müzelerinden biri olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi,1’inci kuruluş yıldönümünde başkenti öne çıkan değerleriyle 64 kareye taşıyacak. Geçtiğimiz yıl Ankara’nın başkent oluşunun 92. yıldönümünde açılışı yapılan Satranç Müzesi’nin “Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması”  başkenti temsil eden yapıları, kültürel, mitolojik ve etnografik değerlerini satranç tahtasında buluşturacak. Dünyadaki birçok şehri temsil eden satranç takımları olduğunu vurgulayan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, “Türkiye’nin başkentini temsil eden bir satranç takımı yok. Müzemizin kuruluş yıldönümünde Başkent Ankara’ya özel ve kalıcı bir armağan vermek istedik. Hedefimiz Türkiye’nin tüm değerlerini satranç tahtasına taşımak” dedi.

Açıldığı günden itibaren farklı etkinliklere imza atan ve Başkentin yeni etkinlik mekânı olarak da hizmet veren 105 ülkeden 588 satranç takımının sergilendiği Gökyay Vakfı Satranç Müzesi 1’inci yaşını kutluyor. Ankara’nın ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlamak ve Türkiye’nin satranç kültürüne katkı sağlamak amacıyla Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Ankara Kalkınma Ajansı ile “Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması” açtı. Herkese açık olan yarışmada başvurular 28 Şubat 2017 tarihine kadar alınacak. Kâğıt, alçı, seramik, metal ve mermer işlenebilir her malzemeden prototiplerin kabul edileceği tasarım yarışmasına sanat galerilerinin, sanat kurslarının, profesyonel sanatçıların eserleri de kabul edilecek. Tasarım Yarışmasına katılmak isteyenlerin ‘Anıtsal Mimari Yapılar’, ‘Ankara’nın Tarihi, Mitolojik ve Etnografik Öğeleri’ ve ‘Kültürel ve Turistik Öğeler’ olmak üzere 3 farklı kategoride satranç takımı tasarımı ve uygulaması ile eserlerini Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ne ulaştırması gerekiyor.

Yarışmaya, özellikle üniversitelerin endüstriyel tasarım bölümü, güzel sanatlar fakülteleri resim, heykel, seramik bölümleri ile mimarlık fakültesi öğrencileri ya da mezunlarının ilgi göstermesi bekleniyor.

BAŞKENTE ÖZEL VE KALICI BİR ARMAĞAN

Satranç sporunun tanınmasına ve gelişmesine de katkıda bulunmak istediklerini kaydeden Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, şunları söyledi:

“Dünya müzelerinde ülkeleri ve anıtsal mekanları temsil eden satranç takımları var. 1975 yılında bu yana 6 kıtayı dolaşarak 105 ülkeden 588 satranç takımını ve Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ni Türkiye’ye kazandırdım. Osmanlı motifleri dışında Türkiye’yi temsil eden satranç takımına ise rastlamadım. Hedefimiz Türkiye’nin tüm değerlerini satranç tahtasına taşımak. Modern müzeciliğin örneği olarak geçen yıl başkent oluşunun yıldönümünde Ankara’ya kazandırdığımız Müzemizin 1’inci yıldönümünde de Başkentimize özel ve kalıcı bir armağan vermek istedik. Başkentimizin kültürel, tarihi ve geleneksel değerlerini temsil eden bir satranç takımı olması amacıyla yola çıktık ve tasarım yarışması açtık. Amacımız Başkentin her yönüyle yaşatılması.

Bu ayın sonunda itibaren üniversitelerde yarışmayla ilgili detaylı bilgilendirme toplantıları yapacağız. Özelikle üniversitelerin güzel sanatlar ya da yaratıcı tasarım bölümlerinde okuyan öğrencilerin yaklaşımlarına ve yaratıcılıklarına güveniyorum. Başarılı gençlerimizi desteklemek bu konuda katkıda bulunmak istiyoruz. Yarışmaya katılmak isteyenleri Müzemize davet ediyorum. Katılımcılar, Satranç Müzemizi gezmeleri halinde yaratıcı çalışmaların sınırsız olduğunu, malzeme ve prototip üretiminde kaynakları en iyi şekilde değerlendirebileceklerini de sergilenen satranç takımlarında görebileceklerdir.”

Akın Gökyay, satranç müzesinin birinci yıldönümü ve Ankara’nın başkent oluşunun 93. yıldönümü nedeniyle 13 Ekim’de müzeye girişlerin ücretsiz olacağını vurgulayarak, “1’inci ve 25’inci, 50’inci ve 100’üncü ziyaretçiye sürpriz hediyemiz var” dedi.

ANKARA’NIN ULUSLARARASI TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK

Tasarım yarışması hakkında bilgi veren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık da “Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması”nın Ankara’nın yurtdışında da tanıtımına katkı sağlayacağını söyledi. Ankara’nın tüm değerlerini Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ile dünya geneline taşımak istedikleri söyleyen Arif Şayık, “Tasarım yarışmamız sayesinde Ankara’nın turizm potansiyeline de katkıda bulunacağız. Yerli ve yabancı turistlerin Ankara’nın tarihi, kültürel, geleneksel değerlerini satranç tahtası üzerinde görmelerini istiyoruz. Ankara’yı temsil eden öğeler denince akla, İlk Büyük Millet Meclisi, Etnografya Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi, Eski Gümrük ve Tekel Bakanlığı, Atakule, Anıtkabir, Ankara bindallısı, Seğmenler, Ankara keçisi geliyor. Bu ögeler tasarım yarışması katılımcılarına ilham olabilir” diye konuştu.

TASARIMLARDA ÖZGÜN VE ÇEVREYE DUYARLI OLMA KRİTERİ ARANACAK

Ankara Temalı Satranç Takımı Tasarım Yarışması’nın seçici kurulunda Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, Uzman Aybars Erdemli, Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı Kurucusu Akın Gökyay, NURUS A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Renan Gökyay, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay yer alıyor.

Yarışmaya katılacak eserlerde yenilikçi ve özgün olması, estetik açıdan yeterli, görsel bütünlük, çekicilik, duygulara hitap, tasarım önerisinin üretime uygun malzeme seçiminin yapılması, çevreye duyarlı olması kriterleri aranacak. Yarışmaya sonunda birinci seçilen tasarıma 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 5 bin lira, 3 esere de biner lira mansiyon ödülü verilecek.