Oyunun galibi sondan bir önceki hatayı yapan oyuncudur.
Tartakower

TÜRKİYE'DE SATRANÇ

1930lu yıllarda Türkiye’de ilk organize satranç faaliyetleri başlamıştır. 1938 yılında Ankara Satranç Derneği ve 1943 yılında İstanbul Satranç Derneği (İSD) kurulmuştur. İSD, günümüzde faaliyetini sürdüren en eski geçmişe sahip satranç kurumudur. 1954 yılında ise Satranç Federasyonu kurularak ilk faaliyetlerini İSD’nin lokalinde gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin FIDE’ye üyeliği ise 1962 yılında gerçekleşmiştir.

1962 yılında Türkiye ilk kez Bulgaristan’da düzenlenen Satranç Olimpiyatlarına katılmıştır. 1975 yılında ilk uluslararası satranç ustalarımız İlhan Onat ve Nevzat Süer olmuştur. Onat ve Süer’i 1986 yılında Turhan Yılmaz ve 1988 yılında Suat Atalık takip etmiştir.

Satranç Federasyonu, 1991 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlanarak devletin desteğini almaya başlamıştır. Devlete bağlanan federasyonun ilk başkanı Kahraman Olgaç oldu ve Olgaç’ın döneminde satranç dar bir çevreden çıkıp yaygınlaşmaya başlamıştır.

Türkiye’nin ilk Büyük Ustası 1994 yılında Suat Atalık olmuştur. 2000 yılında İstanbul’da Satranç Olimpiyatları düzenlenmiştir. Aynı yıl yapılan seçimlerle Ali Nihat Yazıcı ve ekibi federasyonun yönetimine gelmiştir. Bu dönemde Türkiye’de çok sayıda uluslararası satranç organizasyonları düzenlenmiştir.

2005 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol sonucunda satranç okullarda seçmeli ders olarak verilmeye başlanmıştır. Aynı yıl, İş Bankası Türkiye Satranç Federasyonunun sponsoru olmuştur.

2006 yılında Kuşadası’nda düzenlenen Avrupa Kadınlar Bireysel Şampiyonası’nda Ekaterina Atalık birinci olmuştur. 2006 ve 2007 yılında Kübra Öztürk 16 yaş altı Avrupa Şampiyonu olmuştur. 2009 yılında, Türkiye’nin ikinci Büyük Ustası Kıvanç Haznedaroğlu olmuştur. Türkiye’nin üçüncü Büyük Ustası ise 2010 yılında, 23 yaşındaki Barış Esen olmuştur. Aynı yıl, 20 yaşındaki Emre Can Türkiye’nin en genç Büyük Ustası olma unvanını elde etmiştir.

Kaynakça: http://www.satrancokulu.com/satranc-hakkinda/yaz-lar/satranc-hakk-nda/turkiyede-satranc-n-k-sa-tarihi