Oyunun galibi sondan bir önceki hatayı yapan oyuncudur.
Tartakower

Kütüphane

SATRANÇ TARİHİ

Mısır piramitlerindeki bulgular, satrancın günümüzden 4000 yıl önce oynandığına dair kanıtlar sunmaktadır.

TÜRKİYE'DE SATRANÇ

1930lu yıllarda Türkiye’de ilk organize satranç faaliyetleri başlamıştır. 1938 yılında Ankara Satranç Derneği ve 1943 yılında İstanbul Satranç Derneği (İSD) kurulmuştur.

SATRANÇ SÖZLÜĞÜ

A'dan Z'ye tüm satranç terimleri

SATRANCIN KURALLARI

Satrancın amacı rakip şahı mat etmektir. Bunun anlamı rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında bulunması ve tehdit altında olmayan bir kareye kaçış ya da tehdidi engelleyecek başka bir hamlesinin olmamasıdır.

SATRANCIN YARARLARI

Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkileyerek gelişmesine katkıda bulunur.Hızlı düşünmeye ve doğru karar almaya yardımcı olur.Olaylara pek çok bakış açısıyla yaklaşmaya yardımcı olur.

SATRANCIN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNDEKİ ETKİLERİ

Satrancın akademik performans ile doğrudan ilişkili olduğunun ortaya çıkması, eğitim sisteminde önemli bir yer almasını sağlamıştır.

DÜNYA SATRANÇ ŞAMPİYONLARI

1886'dan günümüze satranç şampiyonları

ÜÇ KİŞİLİK SATRANÇLA İLGİLİ KISA BİLGİ

Üç oyuncuyla oynanan üçlü satrancın telif hakları, The Mars Society’nin kurucusu Robert Zubrin tarafından 1972 yılında tescilletilmiştir.

4000 YILLIK OYUN : SATRANÇ

Satranç, Mısır piramitlerindeki bulgulara göre satranç 4 bin yıllık bir geçmişe sahip. Hindistan’daki ilk yazılı belgelere göre de önce İran ve Araplara, daha sonra da İspanya üzerinden tüm Avrupa’ya yayılmış.

GEMİDE BULUNAN SATRANÇ TAŞLARI

Serçe Limanı'nda bulunan satranç taşları

İLGİNÇ SATRANÇ REKORLARI

1) En İyi Maç Oyuncusu

Wiiliam Steinitz 1862 ile 1896 yılı arasında 27 maç yaptı ve 27 maçın 25 tanesini kazandı. Bu maçlarda 160 oyun kazandı, 70 tanesini kaybetti ve 57’sinde berabere kaldı.

PAPA'NIN SATRANÇ OYUNU

Yaklaşık 1000 yıl önce, Ren Nehrinin kıyısında bulunan Mayence kasabasında, Simon ben İsaac adında bir adam yaşardı. Hayırsever, yüksek tahsilli, etrafındakilere yardım elini uzatan, onlara bilgelik dolu öğütler veren bir kişiydi. Herkesten saygı görürdü. Bütün kasaba halkı onun Kral David’in soyundan geldiğine inanır, onu tanımış olmaktan gurur duyardı.

SATRANÇ BİR TÜRK ZEKA OYUNUDUR - ARSLAN KÜÇÜKYILDIZ

Satrancın kökeniyle ilgili çeşitli iddialar mevcuttur. Her iddia için ayrı ayrı şu soruları sormamız gerekir: O ülke kökenli olduğu hakkında somut belge, bilgi var mı? Çeşitli bilimlerce bu bilgiler destekleniyor mu? Bu savaş oyununu nasıl, hangi zamanda meydana getirmişler? Değişik şekilleri o milletlerde, ülkelerde, bölgelerde halen yaşıyor mu? Bugün ne kadar yaygın? Satranca benzer başka oyunları var mı? Satrancı icat eden millet savaşçı bir millet mi? Savaş taktiklerinden haberdar mı? Bu kültürü oluşturabilme şartları nedir?

SATRANÇ HAKKINDA ÖZLÜ SÖZLER

"Satranç hakkında, hayat için çok uzun olduğu söylenir ama bu satrancın değil, hayatın kusurudur."
Irning Chernev

"Satrancın esası onun ne olduğunu düşünmektir."
David Bronstein

"Satranç tahtası insan zihninin jimnastik salonudur."
Pascal

"Satranç tahtasında tüm denizlerdekinden daha fazla macera vardır."
Pierre Mac Orlan

"Satranç zihinsel işkencedir."
Kasparov

SATRANÇ OYNAYAN KİŞİLERLE ALAKALI BİLİMSEL BİR GERÇEK

Satranç oynamanın, zekayı geliştirici bir etkisi var mıdır? Satranç oynayan yetişkinler ve çocuklar diğer bireylere göre matematik ve fen alanında daha başarılı olur mu? Eğer öyle iseler buna etken olan şey gerçekten satranç mı?

SATRANÇLA İLGİLİ İLGİNÇ BİLGİLER

-Teorik olarak bir satranç oyununda en fazla 5870 hamle oynanabilir.

-Bugünkü gibi beyaz ve siyah karelerden oluşan ilk satranç tahtası avrupada 1090 yılında yapılmıştır.