Geri Dön

“BARIŞ İÇİN SATRANÇ" DEDİLER...

ANKARA’DA HAİN TERÖR SALDIRISINDA HAYATINI KAYBEDEN YURTTAŞLARIMIZIN ANISINA SAYGIYLA…

 

“Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”na sahip işadamı Akın Gökyay, 40 yıllık satranç yolculuğunu müzeye dönüştürdü. Müze açılışını Ankara’da hain bir terör saldırısında hayatını kaybeden yurttaşlara adayan Gökyay, “Satranç barışın oyunudur. Bir satranç masası, dünyanın dört bir yanından insanları bir masanın etrafında buluşturur ve iletişim kurmalarını, birbirlerini anlamalarını sağlar. Gençler satranç öğrenin” çağrısında bulundu.

Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümünde gerçekleşen açılışta konuşan Akın Gökyay, “Hain terör saldırısı hepimizin yüreğine ateş düşürdü. Terörü lanetliyoruz. İnsanlık onuruna yakışmayan bu vahşeti yaşatanları lanetliyoruz. Bu açılışı yapıp yapmamakta tereddüt ettik. Ancak terörün asıl amacı hepimizde korku, yılgınlık yaratmak. O yüzden Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’da, onun başkent oluşunun yıldönümünde, barışa ve cumhuriyetimize sahip çıktığımızı göstermek için gençlerimizle, milli sporcularımızla barışın simgesi olan satranç simgesinde birleşmek ve müzemizde duruşumuzu göstermek istedik” dedi.

Gökyay’ın 1975 yılından bu yana 6 kıtada 103 ülkeden toplanan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren 412 satranç takımı ile birlikte toplam 540 satranç takımı Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde sergileniyor ve gezenleri dünya yolculuğuna çıkarıyor.


“Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”na sahip, Türkiye’nin lider mobilya üreticilerinden Nurus’un ortaklarından olan işadamı Akın Gökyay’ın Ankara'nın başkent oluşunun yıldönümünde, Ankara’ya armağanı olan "Gökyay Vakfı Satranç Müzesi" başkentlilerle buluştu. Gökyay’ın 40 yıldır biriktirdiği 540 özel satranç takımı, başkentin tarihi semtlerinden Hamamönü'nde, satranç severleri "dünya yolculuğuna çıkarmak” için bekliyor.

Ankara’da gerçekleşen terör saldırında hayatını kaybedenleri saygı duruşu ile anarak başlayan açılışta Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, “Satranç barışın simgesidir. Barış için buradayız. Barış için umudumuz var” diye söze başladı. Gökyay, satrancın dünya barışı ve anlayışında önemli bir enstrüman olduğunu vurgulayarak “Hain terör saldırısı hepimizin yüreğine ateş düşürdü. Terörü lanetliyoruz. İnsanlık onuruna yakışmayan bu vahşeti yaşatanları lanetliyoruz. Bu açılışı yapıp yapmamakta tereddüt ettik. Ancak terörün asıl amacı hepimizde korku, yılgınlık yaratmak. O yüzden Cumhuriyetimizin başkenti Ankara’da, onun başkent oluşunun 92. yıldönümünde, barışa ve cumhuriyetimize sahip çıktığımızı göstermek için gençlerimizle, milli sporcularımızla barışın simgesi olan satranç simgesinde birleşmek ve müzemizde duruşumuzu göstermek istedik. Dünya barış ve anlayışının tesisinde çok önemli bir enstruman olan satrancın tanıtılması amacını güden satrançlardan oluşan koleksiyonun yer aldığı müzenin açılışını ertelememeye karar verdik ” şeklinde konuştu.

 

“DOĞUDAN BATIYA GENÇLERİMİZ BU SİMGEDE BİRLEŞMELİ”

Gökyay, yaptığı konuşmada, “Bu müzeye gelenleri dünya yolculuğuna çıkaracağız. Başka başka ülkelerin tarihlerini, kültürlerini, ilginç özelliklerini satranç takımlarında görebilecekler. Tacikistan’dan Endonezya’ya, Kenya’dan Yeni Zelanda’ya, Mısır’dan Fransa’ya, İtalya’dan Azerbaycan’a tam 103 ülke 540 satranç takımında canlanıyor. Satranç strateji oyunudur, analitik düşünebilmektir. Analitik düşünebilen, iyi bir stratejiye sahip olanlar bugünü ve geleceği doğru planlayabilir.Özellikle politikacılara, iş adamlarına ve herkese satranç öğrenmeyi tavsiye ediyorum. Çünkü satranç başarının anahtarıdır. Gençlerimizi doğudan batıya mutlaka satrançla tanıştırmalı, onları barışın simgesinde birleştirmeliyiz.Satranç barışın oyunudur. Bir satranç masası, dünyanın dört bir yanından insanları bir masanın etrafında buluşturur ve iletişim kurmalarını, birbirlerini anlamalarını sağlar. Gençler, satranç öğrenin” dedi.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay’ın katıldığı açılış töreninde, milli satranç sporcularının, gençlerin yanısıra yerli ve yabancı çok sayıda davetli yer aldı. Olimpiyat, Dünya, Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları olan “Büyük Usta (Grand Master-GM) ünvanına sahip Alexander Ipatov, Dragan Solak, Betül Cemre Yıldız ile Avrupa, Türkiye şampiyonluklarına sahip Kübra Öztürk, Cemil Can’ın “Barış İçin Satranç” diyerek gerçekleştirdikleri simultane satranç gösterisi de davetliler tarafından ilgiyle izlendi.

 

 

“GUINNESS REKORUNU KİMSEYE BIRAKMAMAK NİYETİNDEYİM”

Guinness 2012 edisyonunda 412 satranç takımı ile yer aldığını ve halen “dünyanın en büyük satranç koleksiyonu”nun sahibi olduğunu belirten Gökyay, “Koleksiyonum şu anda 540’a ulaştı ve her geçen gün artmaya devam ediyor. Guinness’e tekrar başvuracağım. Bu rekoru kimseye bırakmama niyetindeyim” diyen

Gökyay şöyle devam etti:“Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı’nı, bu nitelikli oyunun daha çok insana ulaşması için kurduk. Hedefimiz, çok yönlü düşünmeyi sağlayan bu sporun gençler arasında yayılmasını, ülkelerin kültür ve tarihini yansıtan bir enstrüman olduğunun anlatılmasını sağlamak. Satranç, milletlerin birbirlerini daha yakından tanıması, kültürel kaynaşmayı sağlaması açısından dünya barışına katkı sağlar. Satranç, savaşı simgeleyen bir spordan çok barışın ifadesidir. Şu dönemde ülkemizde ve dünyada en çok barışa ihtiyaç duyulmaktadır.”

 

BAMBAŞKA BİR DÜNYAYA YOLCULUK

Gökyay'ın satranç severlerle buluşmaya başlayan koleksiyonunda, 40 yıl içinde 6 kıtadan ve 103 ülkeden toplanan 540 parça bulunuyor. 2012 yılında en büyük satranç koleksiyonuna sahip koleksiyoner olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na da girme başarısı gösteren Gökyay, halen satranç takımı toplamaya devam ediyor. Hazine niteliğindeki koleksiyonda, dünyaya yön veren olaylar, kişiler ve hayal dünyasının kahramanları da yer alıyor. Satranç takımları arasında Kurtuluş Savaşı’nı anlatan; Atatürk, İsmet İnönü ve silah arkadaşlarının yer aldığı satranç takımı, 11 Eylül’ü tasvir eden; bir tarafta Saddam’ın piyon olarak tasvir edildiği Ahmedinecad, Beşer Esad, Bin Ladin’li takıma karşı Bush’un da piyon olarak tasvir edildiği Blair, Rumsfield, Condelaza Rice’ın takımının yer aldığı satranç takımı, Türklerin Ergenekon’dan çıkışını anlatan Kazakistan’dan alınmış satranç takımı, Harry Potter, Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden oluşan satranç takımları da bulunuyor.Şili’den Madagaskar’a, Amerika’dan Endonezya’ya, Tanzanya’dan Türkmenistan’a, Kırgızistan’dan Tacikistan’a, İtalya’dan Çek Cumhuriyeti’ne, Fransa’dan Yeni Zelanda’ya kadar 103 ülkedentoplanan satranç takımları, müzeyi gezenleri adeta dünya turuna çıkaracak.

 

MÜZEYE GİRİŞLER YILBAŞINA KADAR ÜCRETSİZ

Bir ömrü kaplayan tutkunun eseri olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Türkiye'de ilk, dünyada ise az sayıdaki örneklerden biri olacak. Ankara’da Hamamönü’nde müzeler bölgesinde geleneksel “Ankara Evi” mimarisinde inşa edilen müze,Rotterdam, Amsterdam, Moskova, Stolberg'deki satranç müzelerinden daha kapsamlı içeriğiyle satranç severlerle buluşacak. Engelli dostu bir mimariyle tasarlanan müzeye girişler 1 Ocak 2016 tarihine kadar ücretsiz olacak ve pazartesi günleri dışında hafta sonları da dahil gezilebilecek. Bünyesinde bir eğitim merkezi de yer alan müzede, satranç turnuvaları, konserler, çeşitli renkli etkinlikler de sık sık yer alacak. Çocukların kendi satranç takımlarını oluşturabilmeleri için bünyesinde bir atölye de bulunan müzenin mağazasındaki hediyelik eşyalar ise, 7’den 70’e herkese satranç sevgisini aşılamaya yönelik olacak. Gökyay Satranç Kulübü kurulması da planlar arasında yer alıyor.