Geri Dön

GÖKYAY VAKFI SATRANÇ MÜZESİ SÖYLEŞİLERİ BAŞLIYOR…

8 Mayıs 2016

 

GÖKYAY VAKFI SATRANÇ MÜZESİ SÖYLEŞİLERİ BAŞLIYOR…

 

SATRANÇ TARİHİ HER YÖNÜYLE SATRANÇ MÜZESİ’NDE

 

ZEKA OYUNLARI VE SATRANÇ TARİHİ MERAKLILARI HAFTA SONU SATRANÇ MÜZESİ’NDE BULUŞACAK

 

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, kültür ve sanat etkinliklerine "Söyleşiler" ile devam ediyor. Müze söyleşilerinin ilk konuğu satranç tarihi araştırmacısı, prodüktör ve yazar Arslan Küçükyıldız olacak. Küçükyıldız, 14 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de "Zekâ Oyunları ve Satranç Tarihi" sunumu ile satranç tarihi meraklıları ile buluşacak. Küçükyıldız ayrıca "Türk Zeka Oyunları-1: Köçürme Mangala" adlı son kitabını da okurları için imzalayacak.

Başkent’in yaşayan müzesi Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, kültür ve sanat etkinliklerine "Söyleşiler" ile devam ediyor. Müze’de her ayın ikinci hafta sonu "Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Söyleşileri" adı altında gerçekleştirilecek etkinliğin ilk konuğu; zeka oyunları ve satranç tarihi ile ilgili yaptığı araştırmalarıyla tanınan Arslan Küçükyıldız olacak. Aynı zamanda TRT prodüktörü olan yazar Küçükyıldız, 14 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de "Zekâ Oyunları ve Satranç Tarihi" sunumuyla satrançseverlerle buluşacak.

Yazar, etkinlikte ayrıca  "Türk Zeka Oyunları-1: Köçürme Mangala" adlı son kitabını da okurları için imzalayacak.

 

İNSANOĞLU ZEKA OYUNLARIYLA GELİŞTİ

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi satrancın hayatın içerisindeki stratejik rolünü “5 Çayı Dinletileri” satranç turnuvaları, eğitim seminerleri ve konsept etkinlikler gibi  renkli içeriklerle aktararak, ‘yaşayan müze’ niteliğini güçlendiriyor.

Bu etkinlikler kapsamında ilk olarak düzenlenecek "Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Söyleşileri"nin konuğu olacak Küçükyıldız, insanın kendisini, çevresini oyunla tanıdığını, tanıdıkça da yapabileceklerinin farkına vardığını ve böylece çevresine hakim olmayı hatta doğayı bile şekillendirmeyi öğrendiğini dile getiriyor. Küçükyıldız zeka oyunları ve satranç tarihini ise şu sözlerle özetliyor:

"İnsan beyni geliştikçe oyunları da gelişti, evrildi. Sıradan oyunlar zeka oyunlarına dönüştü. Her toplum yaşadığı çevre koşullarına göre zeka oyunları geliştirdi. Bu oyunlar toplumların birbirleriyle tanışmasında önemli görevler oynayarak etkileşimleri oluşturdu. Zeka oyunları da gün geldi evrildi ve gelişmiş zeka oyunları ortaya çıktı. Satranç bulundu ve doğduğu topraklardan uzunca bir yolculuk sonrasında dünyaya yayıldı.”

Küçükyıldız, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde yapacağı söyleşide, zekâ oyunlarını değerlendirecek ve satrancın kökeni üzerine yapılan çalışmaları özetleyerek, katılımcılara kültürümüzde satrancın yeri ile ilgili bilgiler verecek.

Küçükyıldız ayrıca "Türk Zeka Oyunları-1:Köçürme/Mangala" adlı dördüncü kitabını da tanıtarak, okurları için imzalayacak.

 

ARSLAN KÜÇÜKYILDIZ KİMDİR?

Evli ve iki çocuk babası olan Arslan Küçükyıldız, 11 Mayıs 1961’de Taşköprü’de doğdu. 1978’de Kastamonu Göl Öğretmen Lisesi’ni bitiren Küçükyıldız, 1982’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans yapan Küçükyıldız, "Türk Sinemasında Edebiyattan Yararlanma" adlı tezi hazırladı. Telsiz Genel Müdürlüğü'nde 1985’de memuriyet hayatına başlayan Arslan Küçükyıldız, 1987 yılında TRT’nin açtığı yardımcı prodüktörlük imtihanını kazandı. Küçükyıldız, Bir Cumartesi Gecesi, Pazar Konseri, Mehter Musikisi, Meşk Zamanı, Asya’dan Müzikli Esintiler, Avrasya Sanat, Toy, Köprü, Bizden Sesler gibi programlarda yapımcı-yönetmen olarak çalıştı. Televizyon Dairesi Başkanlığı Yurtdışı Yayınlar Müdürlüğü'nde 2004-2009 tarihleri arasında görevini yürüten Küçükyıldız, halen TRT’de prodüktör olarak memuriyetine devam ediyor. Arslan Küçükyıldız'ın bugüne kadar çeşitli dergi ve gazetelerde yüzlerce makaleleri yayınlandı. Zeka oyunları ve satranç tarihi konusunda uzun yıllar araştırmalar yapan Küçükyıldız, “Türk Zekâ Oyunları 1-Köçürme/Mangala” adlı son kitabında bu araştırmalarına yer verdi. Küçükyıldız’ın diğer kitapları ise Altın Asra Girerken Türkmenistan, Çapandaz ve Kitab-ı Öküz.