Geri Dön

“İLHAM PERİLERİ”NİN HİKAYELERİ SATRANÇ MÜZESİ’NDE PAYLAŞILDI

1  Haziran 2016

 

“İLHAM PERİLERİ”NİN HİKAYELERİ SATRANÇ MÜZESİ’NDE PAYLAŞILDI

 

 

BU KEZ TEDxANKARACİTADEL’İN “İLHAM KAYNAĞI/MUSE” TEMALI ETKİNLİĞİNİN EVSAHİBİ BAŞKENTTEKİ ÖZEL VE FARKLI ETKİNLİKLERİN YENİ ADRESİ GÖKYAY VAKFI SATRANÇ MÜZESİYDİ

TEDxAnkaraCitadel’in etkinliğinde çok sayıda konuşmacı ve performans sanatçısı yaşamlarında esin kaynağı oluşturan sırları ve yaratıcı fikirleri katılımcılarla paylaştı.

Dünyanın en büyük satranç müzelerinden biri olarak Guinness dünya rekorlarına giren Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde, 30 Mayıs Pazartesi günü “İlham Perileri”nin hikayeleri paylaşıldı. Müze, her yıl Ankara Kalesi’ndeki bir müzede düzenlenen TEDxAnkaraCitadel’in bu yılki “İlham Kaynağı/Muse” temalı etkinliğine ev sahipliği yaptı. İlham verici, yaratıcı, yenilikçi fikirleri ve öyküleri buluşturan etkinlik, yüksek katılımla ve çok yoğun ilgiyle gerçekleşti.

Altındağ Belediyesi Başkanı Veysel Tiryaki’nin açılış konuşmasını yaptığı etkinlik gün boyu sürdü. İşadamı Faruk Eczacıbaşı, Besteci Can Atilla, Diplomat Mustafa Osman Turan, Master Şef Zeki Açıköz, Sosyal Girişimci Tighereda Kulessa, Küçük Mucitler Üst-Zem Çocukları, canlı performansla Piyanist, Besteci ve Aranjör Janusz Szprot ve Dolce Vocal grubu, Yoga Eğitmeni Seda Özsoy, Sanat Direktörü Derya Bigalı, Akademisyen Hüseyin Vural, Akademisyen Refik Toksöz, Teknoloji Gönüllüsü Mete Çakmakcı, Göz Hastalıkları ve Göz Nörolojisi Uzmanı Pınar Aydın O’Dwyer ve Fotoğrafçı Melih Özbek, yaşamlarında "ilham kaynağı" oluşturan fikirler ve ilginç hayat öyküleri paylaştılar.

TEDx’ler arası işbirliğinin savunucusu TEDxAnkaraCitadel Küratörü Berrin Benli, konuşmacı ve performans sanatçılarının sunumlarından sonra TEDxReset Küratörü Ali Üstündağ’dan tüm günü bir özetini yapmasını istedi. Ali Üstündağ,  her konuşmacı ve performans sanatçısının konuşma ve performanlarındaki can alıcı noktaları özetle vurgularken, farklı iki açıdan yansıtılan projektörlerle düzenlenen L şeklindeki sahne düzeni ve muhteşem akış planı ve kurgu için TEDxAnkaraCitadel’i tebrik etti.

 

VAKİT, SAĞLIK KADAR KIYMETLİ

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin Ankara’ya değer katan dünyaca çapında bir müze olduğuna dikkat çekerek konuşmasına başlayan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Steve Jobs’un bir sözü vardır; ‘Hayat çok sınırlı, başkalarının hayatını yaşamayın’. Bugün maalesef insanlarımız başkalarının hayatlarını yaşıyor. TEDx’i takip ettiğim süreçte benim ve toplumun faydalanabileceği çok önemli konuşmalara tanık oldum. İnsan hayatında vakit, en az sağlık kadar kıymetli. Maalesef bugünkü dünyada kıymetli vakitlerimizi boşa harcıyoruz. Dolayısıyla ben burada Ankara’nın, en kıymetli bölgesinde, Cumhuriyet’i kuran insanların yaşadığı yerde böyle bir toplantının yapılmasından dolayı mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

ÇOCUKLARA KODLAMA DERSLERİ VERİLMELİ

TEDxAnkaraCitadel’in etkinliğinde yönetici şapkasıyla deneyimlerini “İlham Perisi Kimin Omzuna Konar?” teması ile katılımcılarla paylaşan Faruk Eczacıbaşı, Newyork Times’ta çıkan yazısına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Mayıs ve haziran aylarında doğan yöneticilerin başarı oranı daha azmış. Aynı şekilde bu aylarda okula gelen çocuklar da hayatı bir adım geriden takip ederlermiş. Farklı koşullarda farklı yerlerde doğan insanların da omuzlarına ilham perileri konuyor. Ben buna Tanrı’nın attığı zarlar diyorum. Atılan bu zarların sonuçlarını minimuma indirgemek bizim görevimiz. Ben Haziran ayında doğdum, çok çalıştım ve en iyisini yapmak istedim.”

Konuşmasında eğitimin önemine vurgu yapan Eczacıbaşı, düşüncelerini şöyle ifade etti: “Aslında teknoloji birçok konuda olduğu gibi eğitimde de seçenekler sunuyor. Görev aldığım Türkiye Bilişim Vakfı’nda eğitimle ilgili farklı önerilerimiz var. Çocukların oyunlarla daha iyi öğreneceğine inanıyoruz.En iyi öğreten oyunlara ödüller vermeyi planlıyoruz. Bilişimin, oyunla çocuklara anlatabileceğini savunuyoruz. Bu gibi seçeneklerin Türkiye’de artması en büyük dileklerimizden birisidir”.

KÜÇÜK MUCİTLER İŞ BAŞINDA

Etkinliğin en küçük konuşmacıları Üstün Zekalılar Eğitim Merkezi’nin (ÜST-ZEM) Küçük Mucitleri Emre, Onur, Duru, Deniz, Akın ve Efe de “Engeller takılmak için değil, yıkılmak için vardır” diyerek görme engelliler için tasarladıkları bastonu sergileyerek katılımcıları kendilerine hayran bıraktılar.

İLHAM PERİLERİ’NİN HİKAYELERİNDEN MESAJLAR

“Paylaşmaya Değer Fikirler”in canlı sunumlar ve performanslarla sergilendiği TEDxAnkaraCitadel etkinliğinde Besteci Can Atilla “İlham İçimizde Saklı Mıdır?” temalı sunumunda “Tanrının Bestecisi” olarak tanınan ünlü Avusturyalı besteci Anton Bruckner’in ilhamını tanrıya olan inancından aldığını ifade etti. Can Atilla, konuşmasının ardından verdiği klasik müzik dinletisiyle davetlileri farklı dünyalara götürdü.

Yoga Eğitmeni Seda Özsoy "An'da Olmaya Giden Yol" temalı sunumunda davetlilere yoga yaptırarak güne yoga ile başlamanın farkını ve önemini paylaştı. Sanat Direktörü Derya Bigalı ise “Sanatçı Periler” konulu sunumunda  “Muse” kavramına vurgu yaparak “İlham fikre, fikir projeye, proje ise ekonomik ve kültürel kalkınmaya dolayısıyla toplumsal etkilere sebep oluyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Diplomat Mustafa Osman Turan’ın “Mekan ve Denge” sunumunda ise hayatın anlamının hayaller ile gerçekler arasındaki denge noktasında saklı olduğunu söyledi.

Etkinlikte Türkiye’nin sanal ve artırımsal gerçeklik alanının öncülerinden Akademisyen Refik Toksöz, “Sanal Gerçeklikle Engelliyi Anlamak” için eşsiz bir deneyim sundu. Refik Toksöz ve ekibinin tasarladığı “sanal-gerçeklik simülasyon makinesi”nde ise davetliler engellilerin yaşamlarını deneyimledi.

PROJE BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ EKİP İÇERİSİNDEKİ İLETİŞİMSİZLİK

Teknoloji Gönüllüsü Mete Çakmakçı da “Akın’ın Macera Arabası” ile konukları ve izleyicileri bir yaşam yolculuğuna çıkardı. Başarının ve başarısızlığının nedenlerini anlatan Çakmakçı, başarısız projelerinin yüzde 56’sının ekip içerisindeki yaşanan iletişimsizlikten kaynaklandığını dile getirdi.

“En büyük inovasyon mutfaktadır” sözüyle Etkinliğe davet edilen Master Şef Zeki Açıköz, aşçılık mesleğiyle nasıl tanıştığını ve hayata geçirdikleri “Chef 8” adlı projeyi konuklarla paylaştı. “Derin Bakış” çalışmasıyla TEDxAnkaraCitadel’de yer alan Göz Hastalıkları ve Göz Nörolojisi Uzmanı Pınar Aydın O’Dwyer ünlü ressamların eserlerinden ilham aldığını ve kariyerine bu şekilde yön verdiğini anlattı.  

Akademisyen Hüseyin Vural herkese ilham verecek “Kaygılarımız, Umutlarımız” konuşmasında “Bir tohum serptiğinizde neler oluyor, Nobel’in nereden çıkacağı belli olmuyor” diyerek, “Tek yapmamız gereken, bir şeyler yapmak” mesajını verdi. Hepimizin yapabileceği birşeyler var. Sosyal Girişimci Tighereda Kulessa ise “Bağımsızlık İçin Dans” temalı sunumunda konuklarla beraber dans etti ve onlara keyifli dakikalar yaşattı.

"BİR ÇOKSESLİLİK ÖYKÜSÜ" PERFORMANSI

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ndeki etkinlikte Piyanist, Besteci ve Aranjör Janusz Szprot ve Grup DOLCE izleyicilere unutulmaz bir müzik dinletisi sundu. “Bir Çokseslilik Öyküsü” adlı canlı performansıyla caz notalarıyla salondakileri coşturan müzisyenlere konuşmacılardan Tighereda Kulessa dansıyla eşlik etti.

TEDxAnkaraCitadel’in “İlham Kaynağı/Muse” temalı etkinliği, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin muhteşem atmosferindeki kokteyl ile sona erdi.  

 

TED Hakkında:

 

TED, Yaymaya Değer Düşüncelere adanmış, günümüzün önde gelen düşünce liderleri tarafından yapılan kısa (18 dakika veya daha kısa) ve güçlü konuşmaları sunan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Konuşmaların çoğu, British Columbia’da bulunan Vancouver kentinde her yıl düzenlenen TED konferansında gerçekleştirilmekte ve TED.com üzerinden ücretsiz olarak paylaşılmaktadır. Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Sal Khan ve Daniel Kahneman.

TED’in, fikirlerin yayılması için açık ve ücretsiz inisiyatifleri, yeni TED Konuşmalarının günlük olarak  paylaşıldığı TED.com’ u, dünya çapındaki gönüllülerin bu konuşmaları tercüme ederek metinleri ve alt yazıları yerel dillerde takipçilere sunmasını içeren Open Translations Project’ i; eğitim inisiyatifi olan TED-Ed’ i; dünyayı değiştirmek isteyen sıra dışı bireylerin bu dileklerini eyleme dökmelerini sağlayan yıllık bir TED Prize’ ı; bireylere ve gruplara tüm dünya çapında bağımsız ve yerel TED benzeri organizasyonlar yapma fırsatı sunmak için TEDx konferanslarını sunmaktadır. TED Fellows Programı ise dünyayı değiştiren yeni fikirlerin sahiplerine, TED topluluğunun bir üyesi olarak, alışılmış ötesi proje ve girişimlerinin etkisini dünya çapında arttırmalarına yardımcı olmaktadır.

TED, http://twitter.com/TEDTalks adresinden Twitter’da, http://www.facebook.com/TED adresinden Facebook’ta veya https://instagram.com/ted adresinden Instagram’da takip edilebilir.

 

TEDx Hakkında:

TED “Paylaşmaya Değer Fikirler” ruhuyla TEDx’i yarattı. TEDx yerel olarak organize edilen ve topluluklar, organizasyonlar ve bireyler arasında TED benzeri deneyim yaşatmayı amaçlayan bir etkinliktir. “x” işaretinin “bağımsız olarak organize edilmiş TED etkinliği” anlamında kullanıldığı organizasyonumuzun adı TEDxAnkaraCitadel’ dir. TED Talks videoları ve değerli konuşmacılarımız TEDxAnkaraCitadel’ de bir araya gelerek davetlilerimizin güzel bir paylaşım ortamında bağlantılarını güçlendirme fırsatı sunmaktadır. TEDxAnkaraCitadel, TED Konferansı’nın rehberliğinde bağımsız olarak organize edilmiştir.

İletişim

www.tedxankaracitadel.com

Berrin Benli – TEDx Ankara Citadel Küratörü

bbenli@tedxankaracitadel.com